Top Menu

Чи можливе в Україні лікування наркотичної залежності примусово?

Коли шукають наркологічний центр у Харкові, часто запитують про можливість примусового лікування. Почуття родичів хворої людини цілком зрозумілі. Їм страшно за долю наркомана, але здебільшого ті, хто страждає на залежність, не бачать у цьому проблеми. То що ж робити?

Україна має закони, які дозволяють примусове лікування для осіб з наркотичною залежністю. Проте, це питання досить складне і чутливе з точки зору прав людини та етики медичної практики. Зазвичай примусове лікування вимагає відповідного юридичного процесу, щоб забезпечити права та інтереси людини, яка піддається такому лікуванню. Важливо також забезпечити доступ до адекватної медичної допомоги та психосоціальної підтримки для осіб, які страждають від наркотичної залежності, навіть якщо вони не погоджуються на лікування.

Але є дещо простіший алгоритм. Він полягає в тому, аби викликати нарколога додому для консультації пацієнта, що геть ніяк не хоче звернутися за допомогою:

  • Фахівець розуміє, наскільки змінюється система цінностей наркомана. Тому може показати “перспективи” та наслідки вживання наркотиків у такому ракурсі, що обов’язково змусить замислитися над майбутнім.
  • Зазвичай після такої бесіди хворий самостійно і добровільно погоджується на лікування наркоманії в Харкові.
  • І тут виявляється, що лікар приїхав не сам, а вже на спеціальній машині, що готова доправити наркомана в реабілітаційний центр.

Таку послугу надає і клініка для лікування наркоманії в Харкові “Міст Плюс” https://most-plus.com.ua/ua/lechenie-narkomanii. Більше інформації можна дізнатись на їхньому корпоративному сайті.